Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Στην ΑΕΝ Ύδρας ο ΥΝΑΝΠ

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Στην ΑΕΝ Ύδρας ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης Κουρουμπλής

 

Στην ορκωμοσία των πρωτοετών σπουδαστών της ιστορικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου χώρου πολλαπλών χρήσεων της Σχολής, παρέστη σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων έγινε με την ευγενική χορηγία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τον κ. Κουρουμπλή συνόδευσαν ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  βουλευτής Α΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας,  οι βουλεύτριες Α΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά,  ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης,  ο  Γενικός Επιθεωρητής  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Αθανάσιος Ντούνης και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας.

 

Ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο της Ύδρας όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Πλωτάρχη Λ.Σ.,  Γεώργιο Μανδαλάκη για τις επιχειρησιακές λειτουργίες και από τον Δήμαρχο της Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη για τις εργασίες ανακαίνισης του δημοτικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Λιμεναρχείο.

 

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

 

«Είμαστε εδώ σήμερα να χαρούμε όλοι μαζί μια πρωτοβουλία που έφερε σε πέρας η Διοίκηση της Σχολής και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ναυτικού Επιμελητηρίου, που έχει την εξαιρετική ευκαιρία να έχει πρόεδρο έναν άνθρωπο που όταν συζητάς μαζί του σε εμπνέει για την αγωνία που τον διακατέχει για τα ζητήματα της Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρίως για τα ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης, τον κ. Γεώργιο Πατέρα.

 

 

Επιλέξατε έναν τομέα που δείχνει ότι έχετε μέσα σας αποφασιστικότητα. Γιατί προϋπόθεση αυτού του τομέα είναι να σας διακατέχει αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχος ικανότητα διοίκησης και βεβαίως όσα έχουν να κάνουν με μια άρτια εκπαίδευση για να μπορείτε να είστε συνεχιστές της φήμης του Έλληνα αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού και της ικανότητάς του, μιας αναγνωρισμένης ικανότητας που περνάει τα σύνορα της Ελλάδος και κυριαρχεί στα παγκόσμια δρώμενα της ναυτιλίας.

 

Η ελληνική πολιτεία τα τελευταία 3 χρόνια, παρέλαβε μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουν, μιας πλήρους εγκατάλειψης στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης. Έτσι αποφάσισε να σημάνει συναγερμό. Συναγερμό στον τομέα της στελέχωσης των Σχολών. Τα περιοριστικά μέτρα της οικονομικής κρίσης κατάργησαν τις 200 από τις περίπου 280 θέσεις καθηγητών. Φέτος στελεχώσαμε τις σχολές με 290 καθηγητές ωρομίσθιους, λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μόνιμες θέσεις καθηγητών. Καλύψαμε μόνο 17 θέσεις μονίμων, που ήταν κενές.

 

Για τον εξοπλισμό των ΑΕΝ καταφέραμε και πάνω από 10.000.000 € εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα προγράμματα όλων των Περιφερειών στις οποίες υπάρχουν Ναυτικές Ακαδημίες. Έχουμε εξασφαλίσει την επαναφορά της σίτισης και πιστεύω ότι θα την αυξήσουμε την επόμενη χρονιά.

 

Συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου μου Θοδωρή Δρίτσα προχωρήσαμε με το Ίδρυμα Ευγενίδη σε δύο ζητήματα: στην έρευνα των λόγων για τους οποίους πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στις ΑΕΝ και στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση στο υψηλότερο δυνατό βαθμό του προγράμματος των σπουδών, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο τομέα, αλλά και από τον τομέα της αγοράς. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι πραγματικά στη μάχη της Ναυτιλίας.

 

Θεωρώ πως οι σχολές μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουμε. Γιατί αυτή την περίοδο 600 υπερσύγχρονα πλοία έχουν παραγγείλει οι Έλληνες εφοπλιστές. Χρειάζονται κατά συνέπεια άνθρωποι με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Γι' αυτό δεν σταματάμε μόνο σε όσα είπα. Ξεκινήσαμε συνεργασία των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας με όλες τις ΑΕΝ. Αυτό σημαίνει εμπλουτισμό με την παρουσία καθηγητών και επιστημόνων από όλα αυτά τα επιστημονικά κέντρα που σχετίζονται με τις εξειδικεύσεις των σχολών μας. Ιδρύσαμε Σχολή Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού, Ειδικό Σχολείο Μηχανικών Ε.Ν. στην ΑΕΝ Χίου και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στην ΑΕΝ Οινουσσών για εθνικούς λόγους.

 

Ζητήσαμε από τον Γ.Γ. του IMO και διεκδικούμε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τη λειτουργία παραρτήματος του ναυτιλιακού του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Θέλουμε να είστε οι πιο ανταγωνιστικοί αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού στον κόσμο, γιατί η ναυτιλία είναι πλέον μια παγκόσμια πραγματικότητα.

 

Θέλουμε να αποσπάσει η Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό από τα 150.000 στελέχη εμπορικού ναυτικού για τα οποία θα υπάρχει παγκοσμίως ζήτηση τα επόμενα 10 χρόνια. Σήμερα τα πλοία είναι πιο ασφαλή, το επίπεδο ζωής είναι υψηλότατο και οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι στιγμιαίες.

 

Αγαπητοί πρωτοετείς, μέσα από την στήριξη της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής πολιτείας στο πλαίσιο ενός ανθρώπινου, πατριωτικού, δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας θα μπορείτε πραγματικά πολύ σύντομα να νιώσετε ότι βάλατε τη ζωή σας σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα δρόμο που θα ικανοποιήσει πρώτα εσάς, τις απαιτήσεις σας και κατ' επέκταση των γονιών σας και των οικογενειών που θα δημιουργήσετε.

 

Θέλω να σας καλωσορίσω, θέλω να ευχαριστήσω ως υπουργός αλλά και ως πολίτης τον κ. Πατέρα και τους συνεργάτες του, θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές σας, το πολιτικό και το στρατιωτικό προσωπικό. Να έχετε καλή σταδιοδρομία.»

 

Ο κ. Δρίτσας δήλωσε:

 

«Η ναυτική εκπαίδευση είναι από τις πιο σπουδαίες και πιο σημαντικές παραμέτρους, όχι μόνο της αναπτυξιακής, αλλά και της μορφωτικής διαδικασίας της ελληνικής κοινωνίας.

 

Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, βρισκόμαστε σε μια καμπή όπου δεν υπάρχει μόνιμο και σταθερό διδακτικό προσωπικό, με οργανικές θέσεις γιατί περικόπηκαν βίαια και οριζόντια για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχουμε όμως ναυτοδασκάλους. Ανθρώπους που στην ιστορική τους διαδρομή συγκρότησαν ένα σύνολο γνώσεων και με την έρευνα και με τα καθημερινά τους βιώματα μεταλαμπαδεύουν όλον αυτόν τον πλούτο ως δάσκαλοι σε νεότερες γενιές. Σε ένα επάγγελμα που συνεχίζει τη ναυτική εποποιία, η οποία χαρακτηρίζει και τον πολιτισμό αυτής της χώρας και τα ήθη και τα έθιμά του αλλά και την παραγωγική του βάση.

 

Η ναυτική εκπαίδευση είναι λοιπόν ο πυρήνας και της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής δημιουργίας στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας και όχι μόνο, γιατί η ναυτιλία και η ναυτοσύνη έχει επηρεάσει και θα συνεχίζει να επηρεάζει το συνολικό χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού. Συγχαίρω όλους τους συντελεστές αυτής της αναβάθμισης και της πρωτοβουλίας που αναβαθμίζει πρώτα απ' όλα τη ζωή των ίδιων των σπουδαστών.

 

Η κυβέρνηση και ο υπουργός θα συνεχίσουμε τη συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και για την αναγέννηση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης. Για να αναζητήσουμε δρόμους προς τις κατευθύνσεις που πραγματικά το έχει ανάγκη αλλά και το αξίζει ο Ελληνικός Λαός.»

 

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr